In een wereld waarin de impact van afval op het milieu en de druk op natuurlijke hulpbronnen steeds meer toenemen, groeit de noodzaak van afvalpreventie en -vermindering gestaag. Deze aanpak, gericht op het minimaliseren van de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd en het maximaliseren van het gebruik van beschikbare middelen, speelt een cruciale rol in de overgang naar een duurzamere samenleving. Renewi België stimuleert deze aanpak en is vollop bezig door deze ook door te ontwikkelen.

Het probleem van afval

De hoeveelheid afval die wereldwijd wordt geproduceerd, blijft stijgen. In veel ontwikkelde landen heerst een cultuur van ‘wegwerpproducten’, wat resulteert in overvolle stortplaatsen en groeiende milieuproblemen. Daarnaast heeft de productie van al dit afval een aanzienlijke impact op het milieu, variërend van ontbossing voor verpakkingen tot energieverspilling bij productieprocessen.

Afvalpreventie: aan de bron beginnen

Afvalpreventie begint met het heroverwegen van onze consumptiepatronen en productieprocessen. Het doel is om afval bij de bron te minimaliseren, wat betekent dat we minder producten moeten maken die uiteindelijk als afval worden weggegooid. Hier zijn enkele manieren waarop afvalpreventie kan worden bereikt:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.