Zelf ganzen houden

Het verblijf

Wanneer je zelf ganzen wilt houden kies je voor tenminste  1 mannetje en 2 of meer vrouwtjes. Dit om de productie van ganzeneieren optimaal te houden. Het is belangrijker dat ze een vijver van 5 m2 hebben een dat ze gemakkelijk naar bijvoorbeeld een weiland kunnen komen. Ganzen houden namelijk van vrijheid en preferen 50m2 of soms nog wel meer. Om de ganzen in een bepaald gebied te houden is het verstandig om 2 meter draad te spannen. Voor het welzijn van de ganzen is het wel verstandig om te zorgen dat ze zich niet kunnen bezeren. Ook moet je voldoende voedsel het liefste in de vorm van beplanting aanbieden.

Ze willen natuurlijk een veilige slaap plaats en broed plaats.
Je kunt ook afdakjes maken die beschermen bij noodweer.
Let op of je een zomer of winter gans aanschaft. Zomer ganzen hebben het koud in de winter. Het is dus verstandig om voor deze soort te zorgen voor een verwarmd binnenhok. Ook moet je ganzen niet in de buurt bij buxus of bessen houden. Hier zijn ze gevoelig voor en kunnen ze een pijnlijke dood aan ondergaan. Om je gans te verwennen kun je eventueel een vijver plaatsen. Zo kunnen ze altijd drinken en in de zomer lekker zwemmen. Het zijn echte waterliefhebbers! Zorg dat het goed diep is bij voorkeur 50 cm of meer. Dan kunnen ze zich namelijk helemaal onderdompelen en worden ook de neusgaten schoon gehouden.

Gratis tips van de experts

  1. Ververs regelmatig het water want ganzen mest is een sterk vervuilende stof voor het water.
  2. Je kunt ook een fontein plaatsen om een optimale waterkwaliteit aan te kunnen bieden.
  3. In theorie is alleen een grasland vereist.
    Dit in tegenstelling wat wij Hollanders qua beeldvorming gewend zijn.
  4. Ganzen kunnen prima zonder water maar moeten wel gras kunnen eten. Hier zitten belangrijke bouwstoffen in. Bij de dierenspeciaalzaak kun je speciaal voor halen wat ongeveer tussen de 1 a 2 euro per kg kost. Op jaar basis ben je ongeveer 50 euro per gans kwijt aan voer.
  5. Hoe groter je inkoopt hoe voordeliger maar zorg dan ook dat de schuilplaatsen en het binnenhok ruim genoeg zijn.